Copper Leg Open Doors: Inês Nêves (Portugal)

22. detsembril esitles Portugali kunstnik Inês Nêves Vaskjala Loomeresidentuuris oma uut etendust “kallis eestimaa”.

Nêves on elanud 4 aastat Eestis, kus ta lõpetas 2021. aastal EKA magistriõppe. Sellest ajast alates on ta arendanud loovuurimist, mis tegeleb inimeste tõhusate ja afektiivsete suhtetega erinevate kohtadega. Performance, mida ta Vaskjalas esitas, puudutas tema viimast projekti kohaspetsiifiliste performance’ide sarjast, mis keskendub kodu ja identiteedi ideedesse oma põlvkonna pideva mobiilsuse sündroomi kontekstis.

Inês Nêves (1995) on transdistsiplinaarne kunstnik, kelle loomingus põimuvad performance, kujutav kunst ning aeg-ajalt ka tekstikunst ja uus meedia. Ta on esitlenud oma loomingut näitustel, performance’ides, festivalidel ja residentuurides Portugalis, Hispaanias, Rootsis ja Eestis. Ta on oma uurimistööd tutvustanud rahvusvaheliselt ka vestlustes, loengutes, haridusprojektides, konverentsidel ja publikatsioonides. Aastal 2022 pälvis ta noorte loojate riiklikul näitusel (Portugal) maalipreemia. Paralleelselt on ta kaasloome ja integreerinud erinevaid kuraatorite ja kultuuriprogrammide kollektiivseid projekte, mis asuvad Portugalis ja Eestis. Inêsil on bakalaureusekraad kommunikatsioonidisaini erialal FBAUPist (Porto, Portugal) ja magistrikraad tekstiilikunsti ja -disaini erialal Eesti Kunstiakadeemiast. Lisaks on tal mitteformaalne haridus akrobaatikas, klassikalises balletis, kaasaegses tantsus ja graafikas.

————————————————-

On December 22, Inês Nêves from Portugal presented her new performance “dear eestimaa,” at the Copperleg Art Residency.

The Portuguese artist Inês Nêves lived for 4 years in Estonia, where she graduated with a master’s degree from EKA in 2021. Since then, she has been developing artistic research about the effective and affective relationship humans share with places. The performance she presented at Copperleg concerned her latest project from a series of site-specific performances dealing into ideas of home and identity in the context of her generation’s syndrome of constant mobility.

Inês Nêves (1995) is a transdisciplinary artist whose work merges performance, plastic arts, and, occasionally, text-art and new media. She has participated in exhibitions, performances, festivals, and residencies in Portugal, Spain, Sweden, and Estonia. She has also presented her research internationally in talks, lectures, educational activities, conferences, and publications. In 2022, she was awarded the Painting Prize at the Young Creators National Showcase (Portugal). In parallel, she has co-created and integrated various curatorial and cultural programming collective projects based in Portugal and Estonia. Inês has a bachelor’s degree in Communication Design from the FBAUP (Porto, Portugal), and an MA in Textile Art and Design from EKA (Tallinn, Estonia). Additionally, she holds informal education in acrobatics, classical ballet, contemporary dance, and graphic arts.