Copper Leg Residency & Gallery Metropol presents: Lauri Lest in opening of Füürer Praiss.

25. november 2023

Vaskjala Loomeresidentuuri ja Galerii Metropol koostöö toimus sedakorda aastahitt Füürer Praissi avamisel, kus resident Lauri Lest astus üles teosega “Kvintett”.

“Kvintett LO-FI” on Lauri Lesta edasiarendus tema Eesti Kunstiakadeemia lõputööst “Kvartett”. Spetsiaalse helitehnika abil äratati ellu Metropoli ruumides vedelev kola. Vannist, pasunast ja muudest esemetest moodustus ansambel, mis esitas just neile loodud muusikat.

Lauri Lest loob muusiku ning heli- ja videokunstnikuna installatsioone ja esitab performance’id. Töövahendite ning materjalidena kasutab ta peamiselt süntesaatoreid, kaameraid ja leidesemeid. Ta tegeleb live-helimanipulatsiooni ja ka videomontaažiga. Tema loomingut iseloomustab melanhoolsus, seisundilisus ja eksperimentaalsus, vahel ka huumor. Ta eelistab tiimitööd individuaalsele lähenemisele ning tihtipeale kaasab oma loominguprotsessidesse teisi kunstnikke ja inimesi muudelt erialadelt.

————————————————

November 25, 2023

Cooperation between Copper Leg Art Residency and Gallery Metropol came into effect in opening vernissage of annual event “Füürer Praiss”. Our resident Lauri Lest performed his hit-piece “Quintet LO-FI”

“Quintet LO-FI” is Lauri Lest’s developed version of his graduation work “Quartet” from the Estonian Academy of Arts. With the help of a special sound technique, the junk lying around in the Metropol’s premises was brought to life. An ensemble was formed from a bathtub, a trumpet and other objects, performing music created especially for them.

As a musician and sound and video artist, Lauri Lest creates installations and performances. His tools and materials are mainly synthesizers, cameras and found objects. He also works in live sound manipulation and video montage. His work is characterised by a melancholic, conditioned and experimental approach, sometimes with a touch of humour. He prefers teamwork to an individual approach and often involves other artists and people from other disciplines in his creative processes.